Mellan jobb

om en arbetssökande konstvetares vardag
Header

Tidsfördriv – film extra

08.03.2014 11:07 | Skriven av fannyjohansson i Okategoriserade

En av den positiva aspekterna av att vara arbetslös (ja, det finns positiva sidor i det också) är att man har en hel del tid att pröva på mycket nytt och spännande (helst gratis). Man kan till exempel delta i film studerandenas projekt som film extra! Jag rekommenderar detta varmt. Det man behöver är en tunna tålamod, några säckar tid och man ska kunna stå stilla/upprepa samma sak i flera timmar ibland. Som belöning får man vara med på ett hörn i en kreativ process, eller åtminstone se på när andra är kreativa. Man får också roa sig med att försöka gissa vad resten av filmen går ut på, baserat på endast de få scener man är med i (bra hjärngymnastik). Om man har tur får man dessutom te eller kaffe och kanske något att äta!

Tack vare en syster som studerar till film och TV producent på Arcada har jag fått några gånger chansen att diffust finnas med på ett hörn av en elev produktion, och i den senaste filmen lyckades jag med ’film extra jackpot’ – jag fick vara den extra som får göra något mer! I det här fallet betydde det att jag fick hitta en söndrig robot och bära den till sophögen. Min ’roll’ var absolut livsviktig för filmen… tänker jag intala mig själv…

'Söndrig robot' och 'inspektör som slänger bort söndrig robot'. Copyright: Erika Lindström (Flickr/erikalindstrom)

Ärligt talat var det verkligen skoj att få vara med på filminspelning. En inspelningsplats är som en annan värld där varje tagning är viktig,  där kameravinklar, ljus och tempo justeras i detalj för att få ett resultat som matchar regissörens vision. Det är helt enkelt en plats där man känner av passionen, och där man kan njuta av att fokusera på en sak ordentligt. När ens vardag går ut på att hålla ögonen öppna för gömda möjligheter till en början på en karriär, är det väldigt skönt att få fokusera på någonting annat ett tag. Ivern smittar också av sig en aning, och jag återvände till arbetssökningen med aningen mer entusiasm.

Filmen i fråga heter ’Maskinmänniskor’ och är ett samarbete mellan tredje års studerande på Film och TV linjen på Arcada, samt manusskrivnings studerande från andra skolor. Filmen är skriven av Tove Lindell och regisseras as Ricky Lindén från Arcada.

 

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *